Administrarea bazelor de date in MySQL

0

Crearea bazelor de date

Pentru a crea o baza de date in MySQL, se utilizeaza instructiunea Create Database dupa cum urmeaza:

Comanda Create Database va crea o baza de date cu numele specificat de tine. IF NOT EXISTS reprezinta o parte a instructiunii, care impiedica o eroare in cazul in care exista deja o baza de date cu acest nume pe server. In tutorialul nostru, de exemplu, pentru a crea baza de date classicmodels trebuie doar sa executi instructiunea de mai sus dupa cum urmeaza:

Dupa rularea comenzii, MySQL iti va returna un mesaj indicand daca executia a avut succes sau nu.

Afisarea bazelor de date

Instructiunea Show Database iti va afisa toate bazele de date de pe server. Poti utiliza aceasta instructiune pentru a verifica baza de date pe care ai creat-o sau pentru a vedea denumirile tuturor bazelor de date de pe server inainte de a crea o noua baza de date. Show Databases

Pe serverul meu, rezultatul este:

8 rows in set (0.00 sec)

Selectarea unei baze de date

Pentru a selecta o baza de date cu care vei lucra, utilizeaza aceasta instructiune:

Poti selecta exemplul nostru de baza de date, folosind comanda USE dupa cum urmeaza:

De acum, poti extrage datele din tabele sau poti efectua ce operatii doresti in cadrul bazei de date selectate.

Stergerea unei baze de date

Daca stergi o baza de date, vor fi indepartate toate informatiile si obiectele asociate ei, in mod permanent si fara a putea reveni asupra deciziei. Deci, este foarte important sa executi aceasta interogare cu grija. Pentru a indeparta baza de date, poti utiliza instructiunea Drop Database dupa cum urmeaza:

Asemeni instructiunii Create Database, partea If Exist este optionala, pentru a te impiedica sa stergi o baza de date care nu exista. Pentru a exersa instructiunea Drop Database, poti crea o baza de date temporara, o poti afisa pe server si apoi indeparta, pas cu pas, dupa cum urmeaza:

  • CREATE DATABASE IF NOT EXISTS temp_database;
  • SHOW DATABASES;
  • DROP DATABASE IF EXISTS temp_database;

Tipuri de tabele MySQL

MySQL contine mai multe tipuri de tabele sau motoare de stocare care iti permit optimizarea bazei de date. Tipurile de tabele disponibile in MySQL sunt:

  • ISAM
  • MyISAM
  • InnoDB
  • BerkeleyDB (BDB)
  • MERGE
  • HEAP

Cel mai important element care diferentiaza tipurile de tabele de mai sus este gradul de siguranta al tranzactiilor. Doar tabelele InnoDB si BDB sunt sigure tranzactional si doar tabelele MyISAM permit indexarea full-text si caracteristica de cautare. MyISAM este de asemenea tipul prestabilit la crearea unui tabel pentru care nu se declara modul de stocare. Iata cateva caracteristici importante ale fiecarui tip de tabel:

Isam

ISAM a fost indepartat din versiunea 5.x. Toate functionalitatile sale au fost inlocuite deMyISAM. Tabelul ISAM are o dimensiune de 4GB si nu este portabil.

MyIsam

Tipul de tabel MyISAM este cel prestabilit la crearea unui tabel. Tabelul MyISAM opereaza foarte rapid dar nu este sigur tranzactional. Dimensiunea tabelelor MyISAM depinde de sistemul de operare iar fisierele de date sunt portabile de la sistem la sistem. Intr-un tabel de tip MyISAM poti declara 64 chei, cu o lungime maxima de 1024 octeti pentru fiecare cheie.

InnoDB

Spre deosebire de tipul de tabel MyISAM, tabelul InnoDB este sigur tranzactional si accepta blocarea la nivel de rand. In tabelele InnoDB sunt acceptate chei straine. Datele aferente unui tabel InnoDB pot fi stocate in mai multe fisiere, asadar dimensiunea tabelului depinde de spatiul de pe disc. Asemeni MyISAM, InnoDB este portabil de la sistem la sistem. Dezavantajul lui InnoDB comparativ cu MyISAM il reprezinta faptul ca ocupa mai mult spatiu pe disc.

Bdb

BDB este asemanator InnoDB in ceea ce priveste siguranta tranzactiilor. Accepta blocare la nivel de pagina dar fisierele de date nu sunt portabile.

Merge

Modelul de tabel Merge este utilizat pentru a opera cu mai multe tabele MyISAM ca fiind un singur tabel, indepartand limitarea dimensiunilor tabelelor MyISAM.

Heap

Un tabel Heap este stocat in memorie, deci este cel mai rapid. Din cauza mecanismului de stocare, datele vor fi pierdute in cazul vreunei pene de curent, iar uneori poate cauza ramanerea fara memorie a serverului. Tabelele Heap nu accepta coloaneAuto_Increment, Blob sau Text.

Leave A Reply