Alien: Isolation

0
Alien: Isolation

Jocul pe care toți fanii seriei Alien îl așteptau a fost lansat, sub forma lui Alien: Isolation, un joc ce promite o experiență de joc apropiată de sursa originală a inspirației acestei serii, în loc de a pierde jucătorii într-o acțiune fără sens și fantezii puternice. Titlurile anterioare ale seriei au fost prezentate drept titluri eroice, unde chiar dacă erai singur tot te lupta în continuare cu valuri după valuri de atacatori. Acum prin acest nou titlu, dezvoltatorul The Creative Assembly prin lansarea lui Alien: Isolation vrea să le ofere jucătorilor o adevărată experiență horror, una ce te va face să te simți cu adevărat urmărit la fiecare pas făcut, ce te face să te temi pentru viața ta, lucruri ce au lipsit cu desăvârșire în ultimele titluri ale seriei. Rămâne de văzut dacă vei reuși să scapi întreg.

 

Vei intra în pielea lui Amanda Ripley, fica lui Ellen Ripley, protagonista filmului Alien din 1978. Acțiunea jocului este plasată la 15 ani după evenimentele din acest film, Amanda având rapid oportunitatea de a descoperi ce s-a întâmplat cu mama acesteia. Vei porni astfel într-o călătorie pe stația spațială Sevastopol, ce se află în stare de dezafectare și dezordine, aflând că reportofonul de zbor al lui Nostromo, nava de transport pe care mama ta s-a aflat când a dispărut se află aici.

 

Vei ajunge astfel la Sevastopol și vei sesiza că situația nu este deloc una bună, în scurt timp regăsindu-te blocată aici alături de un monstru. Orașul spațial abandonat este un labirint plin de coridoare claustrofobice și puțuri de aerisire, ce se află într-o stare destul de mare de degradare, penele de curent fiind frecvente, luminile pâlpâind în jurul tău uneori, uși defecte, pasaje ce se prăbușesc și multe altele, totul pentru a afla că acestea sunt doar începutul.

Alien: Isolation Alien: Isolation

Odată ce situația s-a înrăutățit aici, toată lumea a încercat să scape cât mai repede punând mâna pe câteva lucruri importante și plecând, datorită unei situații ciudate ce a pus stația sub blocare de urgența, populația fiind divizată și agitându-se cu grijă în jurul navei, făcând tot ce pot pentru a supraviețuii până când cineva i-ar fi găsit. Acest lucru înseamnă ca aproape toată lumea cu care te vei întâlni va părea ostilă, încercând să te omoare din simplul fapt că nu faci parte din grupul lor, făcându-te astfel să fi pe cont propriu.

 

Orice joc de supraviețuire bun dispune și de un sistem de meșteșugărire de care te poți utiliza pentru a-ți exploata la limită resursele disponibile, reprezentând o mecanică de bază pentru Alien: Isolation. Datorită istoricului tău ca inginer, acest sistem are foarte mult sens pentru tine, fiind ajutat și de starea bună a materialelor ce se află peste tot în jurul tău, putând astfel să le utilizezi pentru a crea bunuri importante pentru tine în gameplay.

 

Vei începe să-ți faci loc prin coridoarele înguste ale navei și printre strâmtele guri de aerisire, încercând să stabilești contactul cu nava ta, implicându-te tot mai mult în descompunerea navei odată cu desfășurarea situației. Puținii oameni ce au supraviețuit aici sunt grupați în bande, ce împușcă străinii pe loc. Vei găsi un jurnal al unui fost lider al unei mici comunități, ce-ți va explica importanța unui grup cât și respectarea unor anumiți termeni și arătarea nici unei mile atunci când este vorba de un străin, neputând avea încredere în nimeni, lucru observat și în comportamentul psihopat al tuturor celor cu care te vei întâlni.

 

Deși unii oameni te vor împușca pe loc dacă vor avea ocazia, vor fi și alții ce-ți vor oferi o mică fereastră în care vei putea să scapi cu viață, pentru ca să poți să-ți faci griji cu adevărat în privința marelui tău inamic, Xenomorph. Vei avea astfel parte de o experiență horror intensă în momentele în care îl vei auzi prin gurile de aerisire cum te caută sau cum trece pe lângă tine fiind ascuns într-un anumit dulap și încercând să te rogi că va trece de tine și vei scăpa cu viață și de această dată, în principiu datorită incapacității tale de a riposta datorită lipsei armelor de foc.

Alien: Isolation Alien: Isolation

Desigur ca exploziile îți vor oferi câteva secunde de respiro, dar ești implicat într-o luptă pe care nu o poți câștiga. Cea mai bună carte a ta este aceea de a juca inteligent și de a evita orice întâlnire față în față cu această fiară, lucru ce nu este deloc ușor pe cum sună. Scenele sunt în general construite pe suspans, iar sunetele înconjurătoare ținându-te constant în alertă, grijuliu împotriva inamicului tău. Vei avea parte de numeroase momente tensionate, fiind ascuns într-un dulap și practic vedea cum Xenomorph trece pe lângă tine si se oprește pentru puțin timp, lăsându-ți impresia ca până aici ți-a fost.

 

Vei avea parte și de numeroase momente frustrante, fiind pedepsit uneori pe nedrept, fără să faci ceva greșit, pierzând jocul din senin. Norocul jucătorului este că jocul dispune de i varietate destul de mare, plictiseala neavând loc, având întotdeauna o cale nouă pe care să mergi, oferindu-ți astfel o experiență proaspătă din când în când. Te vei găsi în numeroase situații când vei hoinări prin stație, încercând să găsești lucruri pe care anterior le-ai sărit, pentru a putea merge mai departe în povestea jocului și vor fi de asemenea momente când vei face pași înapoi pentru a deschide uși inaccesibile ce necesitau o anumită unealtă precum un cutter de plasmă pentru a le deschide.

 

Cel mai bun prieten al tău îl reprezintă modul tău stealth, reușind să eviți extraterestrul ce încearcă să te omoare prin orice mijloace, evitând astfel vărsarea de sânge de care te temi. Numeroasele obiecte pe care le meșteșugărești și armele de care faci rost îți vor fi de mare ajutor, reușind să creezi numeroase diversiuni cu acestea, în loc de a intra într-o acțiune înfiorătoare cu monstrul, datorită imunității acestuia la dispozitivele tale, rezultând faptul ca acestea nu vor funcționa decât în cazul oamenilor sau mai greu al androizilor.

 

Lucrul pe care îl vei observa prima dată când vei intra în joc va fi atenția la detalii pe care dezvoltatorul The Creative Assembly a acordat-o mediului înconjurător. Efectele vizuale îți prezintă influența clară avută de către filmul original pentru acest joc video, pornind de la spațiile înguste ale gurilor de aerisire, coridoarelor la fel de mici și a locuitorilor navei spațiale ce trăiesc printre calculatoare rudimentare și dispozitive electrice vechi. Grafica arată foarte bine pornind de la sudoare de pe fața altor caractere la efectele de ceață și fum prezente în stația spațială, ce alături de secvențele cinematice dispun de o experiență cuprinzătoare horror. Efectele sonore și muzica prezentă în titlu sunt la fel de strălucite precum și efectele vizuale din Alien: Isolation, reușind să implementeze o atmosfera tensionată mai tot timpul.

Alien: Isolation Alien: Isolation

Ca să o scurtăm pe final, experiența jocului pare a fi o luptă continuă cu un singur boss pe care cel mai bine este să-l eviți mai tot timpul pentru a te menține în viață, lucru destul de dificil și frustrant pe cât este și în filmul Alien. Vei muri de câteva ori, datorită greșelilor pe care le vei face, până când vei apuca să înveți din acestea. Din păcate Alien: Isolation dispune și de unele capcane, pe care va trebui să le eviți mai tot timpul dacă vrei să trăiești. Extraterestrul îți este prezentat într-o fază timpurie, pe neașteptate poți zice, făcându-te să faci lucrurile în graba pentru a putea face față noi situații. Cu toate acestea, Alien: Isolation este un titlu de supraviețuire horror bun, plin de recompense pentru modul tău stealth și modul de joc inteligent,pedepsindu-te atunci când greșești cu o moarte curată.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.