Aspecte cheie ale dezvoltarii aplicatiilor WEB

0

Protocolul HTTP (HyperText Transfer Protocol) este folosit pentru schimbul de informatii intre client si server in mediul Internet. HTTP este un protocol “request-response”. Astfel, clientul (de obicei un browser web), efectueaza o “cerere HTTP” catre un server, pentru a obtine o resursa (de cele mai multe ori, o pagina web). Serverul trimite clientului un “raspuns HTTP” ce contine resursa ceruta, sau un mesaj de eroare, in cazul in care aceasta este inexistenta.

HTTP este un protocol “stateless”, in sensul ca fiecare cerere de la client este tratata independent de celelalte. Astfel, stabilirea unei “sesiuni de comunicare” persistente intre client si server nu poate fi realizata la nivelul HTTP. Pentru aceasta se vor folosi alte mecanisme, de exemplu sesiuni pe server sau cookie-uri in browser.

HTTP contine o serie de metode (comenzi care pot fi adresate serverului). Aceste metode indica actiunea de executat pentru resursa specificata. Metodele protocolului HTTP sunt GET si POST.

Ele se clasifica in metode safe si metode generale. Metodele safe (cum este GET), pot fi folosite doar pentru obtinerea de informatii particulare aferente unei resurse; nu este recomandata folosirea metodelor safe pentru schimbarea starii interne a serverului (de ex, modificarea unui tabel din baza de date a serverului). Pentru astfel de actiuni, se recomanda folosirea metodei POST.

Urmatorii pasi descriu ce se intampla atunci cand doriti sa incarcati o pagina web in browser:

 • Browser-ul trimite o cerere HTTP catre server.
 • Serverul parseaza cererea si o proceseaza construind un raspuns (ce contine codul HTML aferent paginii) care este trimis inapoi browserului.
 • Browser-ul parseaza raspunsul primit si construieste o reprezentare in arbore DOM a HTML-ului primit. De asemenea, se construieste cate o cerere HTTP pentru fiecare dintre resursele referite din document (CSS, JavaScript, imagini).
 • Dupa descarcarea CSS-urilor, browserul le interpreteaza si le aplica DOM-ului.
 • Dupa descarcarea JavaScript-urilor, browserul le parseaza si le executa.

Elementele cheie din acest schimb de informatii sunt:

 • Browser-ul: Firefox, Chrome, Safari, Opera, Internet Explorer
 • Server-ul: Apache Httpd, Apache Tomcat, nginx, IIS, JBoss, WebLogic etc.

Din punct de vedere al browser-ului, recomandam insistent folosirea unuia care respecta standardele W3C (HTML, CSS, JavaScript). Emergenta standardelor este unul dintre cele mai mari avantaje pentru dezvoltatorii de azi, pentru ca astfel se pot scrie aplicatii cross-browser in mod consistent si nu prin aplicarea diverselor hack-uri.

Internet Explorer 6 si 7 au ignorat in mod deliberat standardele si au tras inapoi dezvoltarea web pe tot parcursul perioadei in care au avut o cota de piata semnificativa. De la IE8, Microsoft a inceput sa se orienteze catre standarde, dar inca este in urma fata de principalii competitori (Chrome, Firefox, Safari).

Fiecare din servere poate executa programe scrise in unul sau mai multe limbaje. De exemplu, Apache Httpd poate rula PHP, Python, Ruby, ASP.NET.

Limbajul de programare PHP

Un criteriu important pentru clasificarea limbajelor de programare este implementarea sistemului de tipuri. In functie de verificarea tipurilor (type checking) distingem:

 • Limbaje cu verificare statica a tipurilor (verificare la compilare)
 • Limbaje cu verificare dinamica a tipurilor (verificare la run-time)

In limbajele cu verificare statica (de exemplu: JAVA, C/C++) variabilele trebuie declarate explicit de catre programator (astfel, fiecarei variabile i se asociaza un tip: int, boolean, Object, etc). O variabila poate suferi un cast la alt tip, insa aceasta operatie nu modifica tipul efectiv al variabilei, ci doar interpretarea contextuala a acestuia. Verificarea tipurilor se face la compilare, iar eventualele erori sunt semnalate inaintea rularii codului.

PHP este un limbaj cu verificare dinamica a tipurilor. In PHP, nu este necesara declararea explicita a variabilelor, inainte ca acestea sa fie folosite. PHP nu face nici o verificare asupra tipurilor la compilare. Verificarile se fac doar la rulare (runtime).

Urmatoarele constructii sunt valide in PHP:

In functie de modul in care se realizeaza tiparea, limbajele pot avea:

 • tipare tare (strong typing) (de exemplu: JAVA, C/C++)
 • tipare slaba (weak typing)

PHP este un limbaj cu tipare slaba. Fie urmatorul exemplu:

Ne-am astepta ca operatia $var + 2 sa produca o eroare, din cauza diferentelor de tipuri intre $var si intregul 2. Constructia de mai sus nu va produce erori in PHP; limbajul este slab tipat si ca o consecinta (in exemplul de mai sus), nu se fac verificari intre tipurile operanzilor. (O intrebare interesanta este: Ce va afisa codul de mai sus ? Testati.)

Caracteristicile limbajului PHP (verificare dinamica si tipare slaba) il fac foarte flexibil pentru scrierea de cod. Exista insa si dezavantaje. Fie urmatoarea constructie:

Codul de mai sus isi propune sa calculeze suma primelor 5 numere naturale. Insa la linia 4, programatorul a facut o greseala lexicala (este folosita variabila $valu in loc de $value). In alte limbaje precum JAVA sau C/C++ se va semnala o eroare (motivele au fost explicate mai sus). In PHP insa, programul este functional; $valu este o variabila vizibila in blocul while,(nu trebuie declarata). (Care este rezultatul codului?)

Mai multe detalii despre strong typing si weak typing:

Aspecte cheie pentru dezvoltarea aplicatiilor web

Un design pattern des folosit in dezvoltarea de aplicatii web este MVC (Model View Controller).

MVC este un pattern arhitectural care propune divizarea unei aplicatii in trei componente izolate:

 • Model (defineste modalitatea de reprezentare a datelor)
 • View (defineste modul in care sunt prezentate informatiile utilizatorului)
 • Controller (defineste logica aplicatiei)

Modalitatea de definire a fiecarei componente in cadrul unei aplicatii se poate face in mai multe feluri.

Model

Putem considera baze de date aleasa (MySQL spre exemplu), ca fiind componenta Model a aplicatiei. Alegerea nu este gresita din punct de vedere al arhitecturii MVC, insa ajuta foarte putin la dezvoltarii aplicatiei.

Fie urmatorul exemplu de query:

Pentru conectarea la baza de date, executia query-ului si obtinerea rezultatului, trebuie rulata o secventa de aprox. 3-4 instructiuni in PHP. Un astfel de query poate aparea foarte des in dezvoltarea unei aplicatii web, iar rescrierea secventei pentru fiecare query este greoaie si ineficienta. De asemenea, daca din diferite motive, se doreste folosirea altei baze de date, tot codul trebuie re-scris.

Fie un API (Application Programming Interface) in PHP, care permite obtinerea de informatii din baza de date astfel:

Se observa usurinta de extragere si prelucrare a informatiilor din baza de date. In plus, utilizatorul API-ului nu este afectat de alegerea sau modificarea bazei de date folosite. Putem considera un astfel de API ca fiind o componenta Model eficienta, pentru o aplicatie web MVC.

View

Componenta View defineste interfata-utilizator a aplicatiei web. Asemanator cu exemplul de mai sus, putem considera limbajul HTML ca fiind componenta View a aplicatiei. Din nou, alegerea este formal-corecta, insa foarte putin eficienta. Pe de alta parte, folosirea unui template-system, precum Smarty este mult mai eficienta. Smarty permite definirea de componente HTML re-utilizabile, si permite izolarea codului functional de interfata-utilizator.

Controller

Componenta Controller defineste intreaga logica de functionare a aplicatiei web. Controller-ul primeste comenzi de la utilizator, si obtine informatii sau modifica starea aplicatiei, in concordanta.

Comenzile pot fi:

 • formulare trimise prin metodele GET/POST
 • Script-uri rulate sub forma accesarii de link-uri

Efectele comenzilor pot fi:

 • Extragerea de informatii (ex: afisarea listelor de produse, detalii-produs, sortarea acestora, etc)
 • Modificarea starii aplicatiei (ex: introducerea unui utilizator nou, modificarea drepturilor unui utilizator, adaugarea unui produs nou, stergerea unui produs, etc)

Comenzile pot fi:

 • accesate/rulate de orice utilizator
 • accesate/rulate de utilizatori inregistrati
 • accesate/rulate de utilizatori inregistrati, avand anumite drepturi

Este sarcina Controller-ului sa stabileasca si decida daca o comanda poate fi executata sau nu.

Putem considera Controller-ul ca fiind partea centrala a aplicatiei. Urmatoarele elemente sunt esentiale:

 • decuplarea intre Controller si Model: logica aplicatiei nu trebuie sa depinda direct de modul de stocare/reprezentare a datelor
 • decuplarea intre Controller si View: logica aplicatiei nu trebuie sa depinda de interfata-utilizator (aceasta din urma trebuie sa poata fi modificata fara afecta codul asociat Controller-ului.

WAMP

WampServer este un mediu de dezvoltare in Windows pentru aplicatii web folosind ApacheServer, PHP si MySQL. De asemenea el contine utilitarele SQLite Manager si PHPMyAdmin utile pentru gestionarea bazei de date.

Pentru detalii si download consultati: http://www.wampserver.com/

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.