Configurare manuala IP in Ubuntu

0

Sa ne familiarizam mai intai cu interfata din Ubuntu. Dupa cum stim deja, pe Windows avem acces la comanda ipconfig in consola, care ne arata mai multe informatii, cum ar fi adresa IP, masca de retea, etc, despre interfetele prezente in sistem.
Echivalentul comenzii ipconfig pe Ubuntu este ifconfig ( interface config ), care ne ofera aceeasi functionalitate ca pe Windows.

Pentru a ne schimba efectiv adresa IP in Ubuntu, avem acces la doua metoda, una temporara iar cealalta permanenta. Schimbarea temporara a adresei IP se refera la faptul ca modificarile facute se vor pierde dupa un restart al computerului nostru. Acest lucru poate fi util in cazul in care dorim sa facem anumite teste, fara a ne mai complica cu o modificare permanenta a setarilor.

Pentru modificarea temporara a IP-ului putem folosi utilitarul ifconfig, astfel :

Comanda specifica faptul ca interfetei eth0 ii vom asocia IP-ul 10.22.4.111, cu masca de retea 255.255.255.0

Pentru configurarea permanenta a adresei IP, va trebui sa editam fisierul /etc/network/interfaces :

Sa spunem ca dorim sa modificam permanent interfata eth0, astfel incat aceasta sa aiba asociat IP-ul 10.22.4.222, masca de retea 255.255.255.0 si cu default gateway-ul 10.22.0.1. Continutul fisierului /etc/network/interfaces va trebui sa fie urmatorul :

Si apoi salvam fisierul. Pentru ca modificarile facute sa aiba loc, va trebui sa restartam serviciul de networking, astfel :

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.