Creare formular folosind HTML si PHP

0

Dupa cum putem intui, partea statica a formularului, cea care afiseaza continutul grafic, este realizata in HTML, iar partea dinamica, cea care se va ocupa cu prelucrarea inputului primit odata ce se apasa un buton de submit, va fi realizata in PHP.

Pentru a crea un formular nou in HTML va trebuie sa folosind tagul form :

Prin action vom specifica calea scriptului php care va procesa informatiile introduse in formularul nostru. Acest script.php poate fi localizat in acelasi fisier cu codul nostru HTML, sau intr-unul separat.

Pentru a crea un camp text in care utilizatorul sa-si introduca diferite informatii, cum ar fi numele, putem folosi tag-ul input :

Prin atributul type=”text” specificam faptul ca dorim un camp text, size=”12″ va da dimensiunea efectiva a campului iar maxlength va specifica lungimea maxima a sirului de caractere care poate fi introdus in respectivul camp. Un atribut foarte important este name, prin care vom specifica numele campului text, pe care il vom folosi in scriptul nostru php pentru a extrage informatiile din formularul HTML.

Pentru a crea checkbox-uri in formularul nostru vom folosi de asemenea tag-ul input, dar cu alti parametri :

De data aceasta, tipul va radio, si vom specifica prin atributul value si o valoarea pe care o va lua variabila indicata prin atributul name in scriptul nostru php.

Pentru a crea o lista dropdown de elemente ne vom folosi de tag-ul select, iar pentru introducerea de elemente in lista noastra dropdown vom folosi tag-ul option :

In tag-ul select vom folosi atributul name, iar fiecare tag option va avea asociat un atribut value, care va specifica valoarea ce va fi livrata variabilei in scriptul nostru PHP, in functie de ce element selecteaza utilizatorul.

Nu in ultimul rand, pentru a crea un camp in care utilizatorul sa introduca un text mai extins, putem folosi tag-ul textarea.

Prin atributele rows si cols vom specifica dimensiunea campului text, iar in interiorul tag-ului textarea vom putea specifica un text care sa apara in mod implicit in textarea la incarcarea paginii.

Sa urmarim acum codul PHP aferent formularului. Pentru a prelua un camp din formularul nostru HTML va trebuie sa folosim metoda POST, insotita de numele campului introdus in atributul name :

Procedam asemanator pentru toate variabilele pe care dorim sa le retinem in scriptul nostru. Apoi, verificam daca butonul de trimitere a informatiilor nu a fost afisat, folosind metoda isset :

Daca butonul nu a fost afisat, vom afisa in browser efectiv continutul HTML al formularului. Pe ramura de else, in cazul in care butonul a fost apasat, vom putea sa intreprindem diferite actiuni, cum ar fi sa ne trimitem pe mail rezultatul feedback-ului sau sa il salvam intr-o baza de date. Va trebui mai intai sa ne asiguram atat de faptul ca toate campurile au fost completate, cat si de faptul ca nu avem de a face cu un utilizator care doreste sa produca prejudicii site-ului nostru.
Apoi vom putea sa prelucram in PHP in orice mod dorim, variabilele introduse de utilizatorul nostru.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.