Dying Light

0

Mult așteptatul titlu Dying Light al celor de la Techland a fost într-un final lansat, iar cei ce îl așteptau speră acuma că acest efort a meritat. Dying Light pare a fi un Dead Island doar că mult mai detaliat și complex, beneficiind de un gameplay solid, un open world imens și nenumărate ore de haos apocaliptic printre zombii. Desigur, vei avea și unele momente ce poate de vor supăra, precum acelea când dacă ai lovit cu arma de 5 ori un zombie, aceasta nu va mai fi bună, sau atunci când vrei să faci anumite acțiuni pentru a scapi de hoarda de zombii, și te trezești că sari pe loc, dar cu toate acestea nu cred că vei rămâne la final dezamăgit de acest titlu.

 

Acțiunea jocului este amplasată în Harran, un oraș fictiv din Orientul Mijlociu, printre numeroase mahalale,acestea fiind izolate de restul lumii din cauza unei epidemii virale ce transformă oamenii în zombii. Preiei rolul unui agent sub acoperire, ce este trimis aici pentru a afla o sursa de informații ce se scurge, apoi pentru a o preveni în a se propaga sau mai rău a fi extrasă și folosită. Protagonistul jocului este un tip militar, ce face diferite lucruri pentru motive enervante, fiind oarecum în conflict cu munca sa, nefiind un nou venit în acest câmp militar.

 

Oamenii ce sunt blocați în oraș, îl vor face să-și pună mai multe întrebări, fie să respecte angajamentul față de angajator fie să facă ceva pentru aceștia. Desigur, întreaga omenire este în joc, făcându-te să-ți faci griji pentru oamenii de aici și mai puțin!? Dar oare vei putea să-ți duci misiunea la capăt, când tu ai conștiință și compasiune? Povestea jocului nu pare a fi cine știe ce impresionantă, dar are și momentele ei de glorie, putem spune, dispunând de multă dramă ce face ca jocul să pară mai real.

Dying Light Dying Light

Misiunile tale vor duce inevitabil într-o confruntare cu stăpânul acestei regiuni post-apocaliptice, Rais, ale cărui obiective nu sunt tocmai pașnice, ce uneori își și împușca proprii oameni pentru motive care mai de care mai ciudate. Devi astfel un fel de protector pentru toți ceilalți din această regiune, ce nu au practic un plan de scăpare din mâinile acestui răufăcător ce îi amenință constant, pe lângă teroare de lângă ei.

 

La capitolul de gameplay, jocul se prezintă în primă fază foarte bine, dispunând de o experiență de joc convingătoare. Sistemul de parkour este unul foarte bun, deși nu la fel de avansat ca cel din Mirror’s Edge, dar reușește să extindă capabilitățile jucătorului foarte bine, oferindu-i o libertate de mișcare incredibilă, ce crează o fluiditate în străbaterea hărții și chiar îți oferă acest sentiment de libertate. Alături de povestea principală a jocului, vei avea și multe alte misiuni secundare, putând să te ocupi de ele în timpul tău liber.

 

Îți poți alege propria cale în joc, fie că alegi să sari de pe un acoperiș pe altul, sau pur și simplu să hoinărești pe străzile acestuia, făcându-ți loc printre hoardele de zombii ce abia așteaptă să pună mâna gura pe tine. Interesant este faptul că te poți agăța de foarte multe margini, atunci când escaladezi diferite clădiri, acestea nefiind nici măcar marcate pentru a le observa. Adăugând și locurile și așezările sigure, obținem un sentiment de lume vie, interconectată, ce se simte chiar ca un ținut refugiat, unde trebuie să faci foarte multe pentru a supraviețui încă o zi.

Dying Light Dying Light

Sistemul de luptă este unul destul de reușit, chiar dacă vei mai întâmpina unele mici probleme pe ici pe colo. Fie că alergi cu o macetă în mână, lovești zombii cu o banală țeavă, încerci să-i tai pe jumătate cu o sabie sau ești fanul armelor de foc și intri în mulțime cu o mitralieră pentru a atrage câți mai mulți zombii datorită zgomotului, totul pare să fie destul de bine realizat, rezultatele fiind realistice în urma acțiunilor tale.

 

Vei avea desigur și ceva de furcă cu zombii, ce nu se vor lăsa mai prejos niciodată, având nevoie de timp și răbdare pentru a-i elimina, aceștia ba chiar putând să se ferească de atacurile tale. Fiind un membru de elita cu un costum militar, ești ceva de genul invincibilului atunci când ești față în față cu un singur inamic, dar situația se schimbă radical atunci când pe urmele tale sunt mai mulți, aceștia putând să te doboare cu mare ușurință dacă nu ești atent și calculat.

 

Odată ce vei evolua, vei putea să alergi și să te cațeri mai rapid, căpăta noi abilități de mișcare și lovituri noi, precum cele din săritură sau cele din alunecare, iar în cele din urmă abilitățile de meșteșugărit ți se vor îmbunătăți, putând să-ți procuri noi obiecte ce te vor ajuta în drumul tău. Desigur, vei începe destul de neputincios, dar ușor ușor vei căpăta putere în drumul tău spre faimă, găsind tot mai multe obiecte ce te vor ajuta să-ți îndeplinești obiectivele, putând să te lupți cu inamici din ce în ce mai mari și mai periculoși.

Dying Light Dying Light

Vei întâlni și zombii ceva mai iscusiți, ce nu doar vor alerga după tine pe stradă se vor putea și cățăra după tine și vor face tot ce le stă în putință în a te urmări prin cele mai inaccesibile locuri, pentru a te pune la pământ și năpusti asupra ta. Astfel va fi greu să găsești un refugiu sigur, și la înălțime aflat el. Vei putea pune numeroase tipuri de capcane și vei putea ispiti zombii pentru a-i elimina mult mai rapid și mai ușor, putând ba chiar să-i utilizezi pe post de trambulină pentru a accesa locuri inaccesibile inițial. Vei găsi astfel numeroase moduri în a te distra și în a naviga prin Harran.

 

Sistemul de meșteșugărire îți permite să-ți creezi arme unice, adăugând diferite elemente ce-ți vor permite să elimini inamicii cu stil. Odată armele create, le vei putea îmbunătăți utilizând kit-uri speciale, ce pot crește manevrabilitatea, durabilitatea și puterea. Căutarea de provizii reprezintă un punct forte, întrucât nu vei dori să te regăsești în mijlocul necazului cu o armă stricată sau fără medicamentele necesare ce te țin în picioare. Din când în când vei avea ocazia să vezi un avion ce parașutează aceste provizii, ce conțin numeroase obiecte importante, ce te vor ajuta atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, să supraviețuiești.

 

La capitolul de grafică, Dying Light se prezintă destul de bine, totul arătând așa cum ar trebui să arate un titlu AAA, cu numeroase grafiti-uri prin oraș, vegetație răspândită aleator și numeroase distrugeri lăsate în urmă. Este clar că dezvoltatorul a lucrat din greu pentru a realiza lumea jocului și a o umple cu toate aceste elemente. Ciclul zi/noapte este foarte interesant, precum și vizibilitatea ta ce scade atunci când pulsul îți crește. Diminețile prezintă ceață, și poate că și plouă afară, totul arătând foarte bine, efectele meteorologice făcându-și simțita din plin prezența. Și la capitolul de sunet jocul se descurcă bine, reușind să inspire în anumite situații, acea senzație de frică și nesiguranță, având în urma ta numeroșii zombii „pofticioși”.

Dying Light Dying Light

Dying Light este un titlu măreț, ce merita jucat mai ales de către fanii Dead Island, ce de aceasta dată dispun de o libertate mult mai mare cât și de numeroase lucruri interesante aici. Sistemul de parkour este unul incredibil de dinamic, oferindu-ți acces în cele mai incredibile locuri, creând o zonă libera în acest open world al orașului. Povestea acestuia dispune de numeroase puncte în care îți va pune la încercare conștiința, prin deciziile pe care trebuie să le iei. Ciclul zi/noapte este foarte interesant, datorită și creșterii în agresivitate a zombiilor foarte mult pe parcursul nopților, ce poate ia vrea să fie ceva mai liniștite, nu să te găsească alergând pe acoperișurile mahalalelor cu o haordă de zombii pe urmele tale.

 

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.