Ce este HTML

0

Ce este HTML

HTML sau HyperText Markup Language este unul dintre cele mai vechi limbaje de marcare web. Acesta sta la baza crearii unui site web. Cu alte cuvinte, inainte de a invata alte limbaje de programare trebuie sa cunosti cel putin HTML.

Acest sir de tutoriale html este conceput pentru a-ti oferi putina experienta, pentru ca tu sa fi capabil sa citesti si sa scri in HTML, sa poti salva corect documentele si sa poti, dupa aceea sa vizualizezi toata „osteneala” intr-un browser web. Din pacate aceeasta pagina nu detine o rubrica pentru a te invata sa folosesti functiile de baza ale unui calculator, asa ca in acest sens poti sa ceri ajutorul unui prieten pentru a putea fii initiat in urmatoarele:

– Sa stii ce este un notepad si cum se foloseste
– Sa stii sa deschizi un fisier folosind un browser
– Sa stii ce este si cum se face un copy/paste


Prima pagina web

Pentru inceput copiaza urmatorul cod HTML in notepad. Asigura-te ca operatiunea a fost  executata corect, in caz contrar pagina nu va functiona.

<html>

<head>

</head>

<body><h2>Pagina web incepator – xPLOIT.RO !</h2>

</body>

</html>

Codul de mai sus, este tot ceea ce iti trebuie pentru a crea o pagina web de baza. Acum poti salva documentul in notepad selectand din meniul „File”, optiunea „Save As”. In fereastra care se deschide, selecteaza „All Files”. Vom da un nume fisierului, de exemplu „index.html”, fara ghilimele. Verifica de doua ori innainte de a apasa butonul „Save”. O sa te rog sa incerci sa iti aduci aminte unde ai salvat fisierul deoarece vom lucra cu acest fisier ceva mai tarziu.


Vizualizarea primei pagini web – Browsers

Pentru a putea vedea pagina, va trebuii sa folosesti un browser. Browser-ele sunt programele de internet care interpreteaza codurile HTML, asemanatoare cu acele pe care le-ai copiat si salvat in notepad. Acestea transforma codul HTML intr-o pagina web care poate fi citita de orice internaut. Cele mai folosite browsere sunt:

– Chrome
– FireFox 
– Opera
– Safari
– Internet Explorer

Vizualizarea primei pagini

Pentru a putea vizualiza pagina web, trebuie sa deschizi fisierul „index.html” intr-un browser. In acest sens, deschide o noua fereastra de Internet Explorer si urmareste intructiunile:

– Din File selecteaza Open.
– Click pe Browse pentru a deschide un Windows Explorer. 
– Iti aduci aminte unde ai salvat fisierul? Foarte bine, acolo trebuie sa te duci.
– Cand l-ai gasit dai dublu click pe el pentru a-l deschide.

Felicitari! Tocmai ai vazut prima ta pagina web.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.