Functii in PHP

2

Functiile sunt blocuri de cod PHP (secvente de cod) bine delimitate si identificate printr-un nume, ce executa un set de operatii. Functiile pot fi executate de mai multe ori in cadrul unui script prin simpla apelare a numelui lor.

Exista functii predefinite, specifice limbajului PHP (cum ar fi print, empty, etc) ce poti fi folosite in orice moment, fara a fi nevoie de vreo actiune speciala; si exista functii definite de utilizator, scrise practic de programatori. Pentru ca acestea sa poata fi folosite este nevoie sa fie declarate (si implementate).

Exemplu de functie definita de utilizator:

Am scris, asadar, o singura data codul care afiseaza lunile anului si l-am apelat de cate ori am avut nevoie. Apelarea functiei se face prin specificarea numelui urmat de paranteze. Intre paranteze se pot specifica parametrii, dupa cum vom vedea mai jos. Alternativ, o functie definita de utilizator se poate apela folosind instructiunea call_user_func


Instructiunea call_user_func este utila atunci cand numele functiei este furnizat de o variabila, cu ajutorul caruia se poate apela dinamic o functie. Exemplu:

Foarte important de stiut este faptul ca variabilele definite in afara functiilor nu sunt disponibile in interiorul lor. Astfel, codul de mai jos nu va functiona asa cum ne asteptam:


Functia nu va afisa mesajul, asa cum v-ati fi gandit la prima vedere. Asta pentru ca ce este definit in afara functiei nu este recunoscut in interior. In mod similar, variabilele definite in interiorul unei functii se pierd si NU sunt disponibile in afara acesteia.

Exista totusi o modalitate prin care variabilele definite in afara unei functii sa fie ‘aduse’ in interiorul ei: folosind intructiunea global.


Daca e nevoie sa se foloseasca mai multe variabile globale in cadrul unei functii, acestea se pot specifica toate intr-o singura instructiune global:

Discussion2 comentarii

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.