Instalare FreeBSD folosind un stick

0

In acest toturial vom vedea cum se poate instala FreeBSD de pe un stick USB sau cum se foloseste fisierul FreeBSD-version-RELEASE-arch-memstick.img disponibil pentru download la fiecare versiune de FreeBSD.

Ei bine, nu este un lucru foarte complicat.

In primul rand faceti backup la toate datele pe care le aveti pe stick-ul USB deoarece totul se va sterge.
Downloadati imaginea versiunii pe care doriti sa o instalati de la adresa http://www.freebsd.org/where.html, avand grija sa downloadati imaginea .img (pentru stick USB), adica fisierul cu nume de forma FreeBSD-version-RELEASE-arch-memstick.img.

De indata ce aveti imaginea dorita salvata pe calculator aceasta trebuie scrisa pe stick-ul USB (fiind ca o imagine de disc bootabil aceasta nu se copiaza efectiv pe stick).

Daca aveti instalat sistemul de operare FreeBSD vom folosi comanda dd pentru a transfera imaginea pe stick, astfel:

unde /dev/da0 este locatia unde este detectat stick-ul USB. Aveti grija ca stick-ul USB sa nu fie montat sau alt program sa faca operatia de automount.

Daca aveti instalat sistemul de operare Windows, pentru a scrie pe stick imaginea pentru instalare folositi aplicatiaImage Writer for Windows

La fel ca la operatiunea cu programul dd pe FreeBSD, si pentru Windows este valabila atentionarea ca stick-ul USB sa nu fie folosit de nici un alt program inainte si in timpul operatiunii de scriere a imaginii de instalare.

Dupa ce avem imaginea de instalare pe stick, cu stick-ul deja introdus in portul USB setam calculatorul sa booteze de pe mediul USB (adica stick-ul pe care tocmai am pus imaginea pentru instalare), apoi instalarea sistemului FreeBSD decurge normal in acelasi mod ca o instalare de pe CD sau DVD, pasi care au fost descrisi in doua tutoriale mai vechi si anume:
 Instalare FreeBSD

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.