Instalare SQL Server 2012 pe Windows 2008 R2 Server Core

0

Odată cu apariția Windows Server 2008 și anume cu Windows Server Core, am fost tentat să instalez pe el SQL Server 2008. Însă nu am putut face acest lucru, deoarece nu era oficial suportat. Cu toate aceste, acum avem  SQL Server 2012! care suportă instalarea lui pe versiunea Core din Windows Server 2008 R2.

Versiunea Core nu necesită instalarea interfeței grafice, și necesită doar o parte din patch-uri, pot să îl numesc versiunea Linux a Windows-ului. Gestiunea lui se face ca pe timpurile MS-DOS, numai ca cu Windows PowerShell sau de la distanță utilizănd  Remote Server Administration Tools (RSAT). De ce instalăm anume pe versiunea Core? Pentru ca avem următoarele beneficii:

  • More secure. Având limitate multe dintre opțiuni, s-a redus simțitor mediu asupra căruia pot fi potențiale atacuri, în special pentru acele servere care sunt conectate permanent la Internet.
  • Relatively perform better. Lucru pe care îl fac mereu cu serverele mele de testare, este dezactivarea tuturor serviciilor inutile care rulează implicit pe mașină – Windows Audio, Print Spooler, etc. Astfel maximizând toate resursele care sunt disponibile pe server, încât alte aplicații care rulează, pot folosi aceste resurse.  Cu Windows Server Core nu mai am de a face cu acest lucru, deoarece serviciile sunt disponibile doar dacă le pornim.
  • Reduced management. Având mai puține componente, respectiv vom avea de instalat mai puține patch-uri. Mai puține patch-uri, un downtime mai redus.

Versiunea de proba Windows Server Core o putem găsi la următoarea adresă: http://technet.microsoft.com/en-us/evalcenter/dd459137.aspx

După ce am efectuat instalarea de bază a sistemului de operare, unica interfață de gestiune pe care o avem la dispoziție este command prompt.

Instalare SQL Server 2012 pe Windows 2008 R2 Server Core

Înainte de a instala SQL Server vom aveam nevoie de a configura serverul nostru, efectuând următorii pași:

1) Redenumirea serverului. Utilizăm comanda NETDOM:

  • Hostname comanda pentru a vedea care este numele actual al serverului.
  • Netdom renamecomputer <numelevechi>/newname: SQL2k8 pentru a schimba numele serverului. Această comanda va cere resetarea mașinii, vom utiliza comanda urmatoare
  • Shutdown /r /t  00 /f  pentru restart.Instalare SQL Server 2012 pe Windows 2008 R2 Server Core

2) Configurarea rețelei. Pentru aceasta utilizăm SCONFIG, care este o noutate în versiunea 2008 R2, foarte comodă pentru acest tip de operații. În particular ne interesează opțiunea 8: Network Settings.

Instalare SQL Server 2012 pe Windows 2008 R2 Server Core

La selectarea acestei opțiuni, ni se propune de a alege placa de rețea pentru care vom modifica setările.

Instalare SQL Server 2012 pe Windows 2008 R2 Server Core

Acum că toate setările de rețea sunt OK trecem la următorul pas.

3) Foarte important este ca să avem ultimile înnoiri ale sistemului de operare, deci ne vom conecta la Windows Update. Utilizăm comanda Wuauclt /detectnow sau folosim acelașSCONFIG,  alegând opțiunea 6: Download and Install Updates.

Instalare SQL Server 2012 pe Windows 2008 R2 Server Core

Deci acum putem începe instalarea SQL Sever 2012, pe care am împărțit-o în 4 părți.

1) Instalarea Prerequisites pentru setup-ul SQL Server, care pentru Windows 2008 R2 Server Core SP1 este instalarea  .NET Framework 4, îl gasim aici. Alte prerequisites fac parte din build și vor fi instalate automat în timpul setup-ului.

2) Pentru instalarea SQL Server 2012 pe Windows Server Core putem folosi 2 metode: direct din command prompt sau utilizând configuration file. Fie că folosim una sau alta, trebuie să folosim  Full Quiet (/Q) sau Quiet Simple (/QS), pentru că SQL Server Installation Wizard nu este suportat în Windows Server Core.

Instalare SQL Server 2012 pe Windows 2008 R2 Server Core

 Dacă totuși v-ați  obișnuit să folosiți instalarea GUI, puteți folosi parametrul /UIMODE=EnableUIonServerCore, pentru a vedea SQL Server Installation Wizard.
Instalare SQL Server 2012 pe Windows 2008 R2 Server Core
Pentru că mulți din voi deja sunteți familiarizați care este procedura de instalare SQL Server în mod GUI, nu voi scrie despre aceasta în articol și voi continua cu instalarea din command prompt.
Utilizând command-line, pentru a instala feature-le suportate, utilizăm parametrul /FEATURESspecificând care sunt acestea. În exemplul ce urmează este comanda care am folosit-o în testele mele. Lista parametrilor command-line poate fi găsită aici.
Instalare SQL Server 2012 pe Windows 2008 R2 Server Core
3) După finisarea instalării (și restartul serverului) este necesar de a activa firewall-ul pentru conectările de la distanță:
netsh advfirewall firewall add rule name=”SQL port 1433″ dir=in action=allow protocol=TCP localport=1433

4) În ultima parte vom instala client tools pe un calculator, pentru gestiunea serverului, cel puțin dacă nu doriți să gestionați tot cu SQLCMD.

Instalare SQL Server 2012 pe Windows 2008 R2 Server Core

Acum rămâne doar de a experimenta cu SQL Server 2012.

Leave A Reply