Instalarea Exchange 2010 partea 2: Prepararea Active Directory

0

În această parte vom vedea care sunt comenzile necesare pentru pregătirea forest-ului Active Directory.

Ca și în versiunile precedente, în cazul în care se începe direct cu Wizard Setup al Exchange 2010, cu un account care are permisiunile necesare, wizard-ul va prepara Active Directory și domeniul în mod automat. Prin efectuarea preparării Active Directory pas cu pas din linia de comandă, avem avantajul de a verifica rezultatul fiecărui pas în parte.

Dacă se prepară un mediu Active Directory pe un server Windows Server 2008, inițial va fi nevoie de a instala Active Directory management tools și Powershell cu ajutorul comenzii:

ServerManagerCmd –i Powershell

ServerManagerCmd -i RSAT-ADDS

Vom instala Exchange Server 2010 într-un mediu în care lipsesc orice alte versiuni precedente de Exchange. Amintesc că în cazul în care este prezentă o altă versiune de Exchange, va fi necesar executarea comenzi Setup /PrepareLegacyExchangePermissions. Comanda dată poate fi abreviată în modul Setup.com /pl.

Acum trecem să vedem care sunt cei 3 pași necesari pentru prepararea Schema-ei, pentru AD și pentru domeniu:

 1. Deschidem Command Prompt și ne poziționăm în directoriul rădăcină al fișierelor de instalare a Exchange Server 2010.

Pentru a pregăti Schema, utilizatorul care va executa comanda va trebui să aibă permisiuni de SchemaAdmins. Comanda, cum e prezentat în figura de mai jos, va fi următoarea: Setup /PrepareSchema. Ea poate fi abreviată în modul următor: Setup.com /ps. Setup-ul se va conecta la schema master importând fișierele LDAP Data Interchange Format (LDIF), pentru a reînnoi Schema cu toate atributele specifice pentru Exchange Server 2010. Fișierele vor fi importate într-un directoriu temporar și apoi șterse după finisarea operației începute mai sus.  După finisarea proceduri va fi posibilă verificarea înnoirii schemei, vizualizând proprietatea “objectVersion” în container-ul CN=<your organization>, CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=<domain>.

Instalarea Exchange 2010 partea 2: Prepararea Active Directory     2. La acest pas va fi necesar crearea unei noi Organization Exchange, cu ajutorul următoarei comenzi:  Setup /PrepareAD /OrganizationName:<Your-Organization-Name> . Instalarea Exchange 2010 partea 2: Prepararea Active DirectoryPentru a lansa comanda de mai sus e nevoie de a avea drepturi de Enterprise Administrator și Schema Administrator. Organizația Exchange va fi creată sub containerul ce urmează și va putea conține următoarele caractere (maxim 64):  A – Z, a – z, 0 – 9, spațiu și cratima: CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=<root domain>.

Comanda de mai sus va prepara forest-ul pentru instalarea Exchange 2010 și pentru domeniu în interiorul căruia va fi lansată, va efectua următoarele operații:

  • Configurarea permisiunilor, așa cum din comanda  “Prepare Legacy Exchange Permissions”
  • Extinderea schemei
  • Crearea Top Level Global Exchange Configuration container
  • Crearea Sub Level Global Exchange Configuration container
  • Crearea OU și security group
  • Prepararea domeniului local

Printre diversele operații care vor fi efectuate, sunt și următoarele:

  • Dacă nu este prezent, va fi creat container-ul Microsoft Exchange sub CN=Services,CN=Configuration,DC=<root domain>.
  • Va fi creată înregistrarea  “default Accepted Domains” bazată pe  forest root namespace sub CN=Transport Settings,CN=<Organization Name>,CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=<root domain>.
  • Va fi importat fișierul LDAP Rights.ldf, fișier pentru a extinde temporar drepturile necesare la instalarea Exchange în Active Directory.
  • Vor fi create OU Microsoft Exchange Security Groups în root domain, cu permisiunile necesare.
  • Cor fi create următorii universal security groups (USGs) în interiorul OU:

Exchange Organization Administrators
Exchange Recipient Administrators
Exchange Servers
Exchange View-Only Administrators
Exchange Public Folder Administrators
ExchangeLegacyInterop

  • Vor fi create  Administrative Group “Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT) și Routing Group “Exchange Routing Group (DWBGZMFD01QNBJR)”.

3. În al 3 pas va fi necesar de a prepara domeniul. În ultima versiune a Exchange, va fi necesar de a efectua acest pas pentru domeniile unde vor fi plasate serverele Exchange și/sau “mailbox enabled users”. Comanda va fi următoarea: Setup /PrepareDomain

Instalarea Exchange 2010 partea 2: Prepararea Active Directory

Pentru a indica un domeniu în particular va fi utilizată următoarea sintaxă Setup /PrepareDomain:<FQDN target domain> , în timp ce pentru prepararea tuturor domeniilor din forest vom utiliza Setup /PrepareAllDomains. Pentru a lansa comanda de mai sus va fi nevoie ca utilizatorul să fie membru al Exchange Organization Administrators group și al grupului Domain Admins.

La acest moment va fi posibil de a continua cu instalarea proprie a serverului (cu toate rolurile și a consolei de administrare) prin GUI sau prin linia de comandă.

În următorul articol ne vom ocupa de instalarea unui server, care va găzdui rolurile Client Access, Hub Transport și Mailbox  pe Windows Server 2008 R2.

Partea 1:  Link aici !
Partea 3:  Link aici !

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.