Introducere in Java (Part. I)

0

Java este la ora actuala unul dintre cele mai folosite limbaje de programare, ce poate fi utilizat atat pentru aplicatii desktop, cat si Web. Java este un limbaj complet orientat pe obiecte, in care sectiunile de cod reprezinta obiecte ce interactioneaza unele cu altele. Acest tutorial isi propune sa te invete cateva lucruri fundamentale despre programarea in Java.

Pentru a incepe sa programezi in Java vei avea nevoie de Java Runtime Environment (JRE) instalat pe calculator si un IDE (Integrated development environment), adica un editor Java precum Eclipse sau Netbeans. Aplicatiile de tipul acesta te ajuta sa dezvolti cu usurinta proiecte Java, de aceea este important sa le folosesti.

Compilarea Java

In mod uzual, codul scris intr-un limbaj de programare este transformat de catre compilator in cod masina. Acest cod poate functiona direct pe hardware-ul unui calculator cu un anumit sistem de operare si cu o arhitectura specifica. Situatia nu este aceeasi in cazul Java. Atunci cand creezi si compilezi codul java, rezultatul final este un cod masina care ruleaza pe o masina virtuala (JVM sau Java Virtual Machine) si nu un cod care ruleaza pe o masina obisnuita. La executia aplicatiei, JVM transforma codul intr-un cod masina specific calculatorului pe care are loc rularea.

Procesul decurge in felul urmator: atunci cand scrii programe Java, codul este pastrat in fisiere cu extensia .java. La compilarea acestora rezulta fisiere .class, ce contin instructiuni in bytecode ce pot fi executate de masina virtuala. Codul JVM este apoi transformat in cod masina. Aceasta inseamna ca o aplicatie Java poate rula in orice sistem de operare care are instalat JRE, deoarece codul masina este generat la executia aplicatiei; acesta este unul dintre principale avantaje ale acestui limbaj de programare.

Nu este necesar sa intelegi aceste concepte pentru a incepe sa lucrezi cu Java, deci nu te ingrijora daca in acest stadiu lucrurile par putin confuze – toate vor capata sens pe masura ce vei implementa diverse aplicatii.

Primul tau program

Odata ce ai ales si ai instalat un IDE pentru Java, va trebui sa te familiarizezi cu interfata acestui program; este posibil sa trebuiasca sa faci anumite setari, deci urmareste instructiunile pentru IDE-ul ales. Avand instalat IDE, va trebui sa creezi un nou proiect de fiecare data cand vrei sa incepi un nou program Java. Fiecare program va contine unul sau mai multe pachete, care la randul lor contin fisiere .java .

Fiecare IDE ofera anumite facilitati. De exemplu, cand definesti un nou proiect/ clasa inEclipse sau Netbeans, aplicatia respectiva creeaza in mod automat un pachet default pentru codul tau.

Fiecare fisier Java va reprezenta o clasa, ce are rolul de a grupa portiuni de cod cu functionalitati comune. Fiecare definitie a unei clase este de fapt o macheta pentru obiect din aplicatia ta. Notiunea de obiect va deveni mai clara pe masura ce iti dezvolti abilitatile de a lucra cu Java.

Fiecare proiect java trebuie sa contina cel putin o clasa. Atunci cand aplicatia Java este compilata si rulata, primul cod care se executa este cel din interiorul metodei main din clasa principala. In continuare vei defini un proiect cu numele MyFirstJava. Daca utilizezi Netbeans, alege Create Main class si tasteaza myfirstjava.MyFirstJava ca nume. Daca ai instalat Ellipse, creeaza o noua clasa in proiectul tau si da-i numele MyFirstJava. Apoi selecteaza clasa MyFirstJava si introdu urmatorul cod (este posibil ca IDE-ul sa fi scris deja cateva linii de cod pentru tine):

Observatie: Deoarece in java nu exista functii definite in afara unei clase, o metoda este acelasi lucru cu o functie.

Daca vei compila si executa programul de mai sus, ar trebui sa vezi fraza Well Hello Thereintr-o fereastra standard (aceasta ar trebui sa fie vizibila in interfata IDE). Tot ceea ce face codul este sa afiseze mesajul, deoarece in functia main exista doar aceasta instructiune.

Daca lucrurile nu sunt inca clare, nu te ingrijora, va deveni mai usor daca vei privi aceste indicatii ca pe o formula care functioneaza. De fiecare data cand creezi un program Java trebuie doar sa urmezi aceasta cale si sa incepi cu introducerea codului in functia main.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.