Monitorizarea retelei cu Wireshark si EtherApe

0

Atentie aceste programe presupun utilizarea in scop educativ sau pentru rezolvarea diverselor probleme in cazul in care lucrati in domeniu; mai bine spus nu folositi de acest program pentru a analiza retelele altora.

Primul program – Etherape, ce il puteti gasi aici: http://etherape.sourceforge.net/
In cazul in care aveti Ubuntu, il puteti instala:

Acesta este un program de monitorizare grafica a retelei in care lucrati; foloseste culorile pentru a face diferenta intre diversele protocoale de retea, si de asemenea arata volumul de trafic, de la o sursa la o destinatie.

Al doilea program – Wireshark, ce il puteti gasi aici: http://www.wireshark.org/
In cazul in care aveti Ubuntu, il puteti instala folosind comanda:

Acesta monitorizeaza in detaliu toate pachetele care circula prin retea, atat catre porturile masinii voastre cat si intre switch/router si celelalte masini din reteaua in care va aflati.
In cazul in care intrati pe internet, toate pachetele ce sunt folosite la mentinerea cat si accesarea si inchiderea unei conexiuni, pot fi analizate dpdv al continutului.
De exemplu daca intrati pe un site, in modul monitorizare, toate acele pachete ce permit aplicatiei WebBrowser sa afiseze continutul, sunt afisate pentru analiza.

Atentie aveti grija ce faceti cu aceste programe, or fi ele in scop educativ, dar intentia de a le folosi unde nu aveti dreptul, de exemplu intr-o retea publica tip WIFI, poate fi interpretata ca un act ilegal.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.