PHP- Variabile si tipuri de date – part. 2

3

 Variabile si tipuri de date
In PHP toate variabilele incep cu semnul de dolar ($). Dupa semnul $ se poate introduce un sir de caractere care poate aparea in diferite combinatii:
$variabila
$variabila123
$prima_variabila
$_VARIABILA

Acestor variabile le pot asignate orice valori, fie ca este vorba de un sir de caractere, numere, propozitii, fraze, etc.
In functie de rolul pe care il au intr-un script variabilele pot fi de doua feluri: variabile globale si variabile locale (ex. cele declarate in campul unei functii).

Lucrul cu variabile si tipuri de date
In codul de mai jos veti regasi perfect conceptul de variabila:
<?php
$salut=”Salutare natiune”;
echo($salut);
?>

Continutul variabilei $salut este pasat functie echo care va afisa continutul acesteia, deci va rezulta textul ’Salutare natiune’.
Urmatorul cod demonstreaza conceptul de variabila incapsulata. In cazul de mai jos este vorba despre o variabila incapsulata intr-un text:
<?php
$nume = ”Popescu Ion”;
echo(”Numele meu este $nume”); //folosim functia echo() pentru a afisa textul
?>

Rulati in browser scriptul de mai sus si veti vedea ca el afiseaza textul ’Numele meu este Popescu Ion’.
Probabil v-ati dat seama pana acum de ce se lucreaza cu variabile. Pentru ca ne fac viata de programator mai usoara, unei variabile ii putem asigna orice valoare, orice text oricat ar fi el de mare si pe care il putem manipula doar prin apelarea unei simple variabile asignate.
<?php
$numarul1 = 25;
$numarul2 = 20;
$numarul1 + $numarul2 = $rezultat;
echo($rezultat);
?>

In codul de mai sus am declarat doua variabile $numarul1 si $numarul2 carora le-am dat valorile 25 respectiv 20. Mai jos am efectuat operatia simpla de adunare, al carei rezultat este continut de variabila $rezultat. Pentru a afisa aceasta valoare ne folosim de functia echo(). Rezultatul este clar, pe ecran va fi afisat numarul 45 (20+25=45).
Pe langa operatia de adunare (+) se mai pot opera urmatoarele operatii matematice: () scadere, (*) inmultire, (/) impartire, (%) modul.

Tipurile de date in PHP sunt urmatoarele:
-array-uri
-numere de tip float sau double
-integer
-object
-string
Aceste notiuni probabil ca nu va sunt foarte familiare, dar acest lucru nu constituie o problema. In acest capitol vom discuta despre tipurile string si integer. Tipurile object si array vor fi descrise in capitolele urmatoare.
Un string este format dintr-o plaja de caractere. Acesta poate sa fie un cuvant, o linie, sau poate un intreg articol. Un integer este un numar intreg care ia valori intre -32768 si 32767.
Pentru a determina ce tip de data este o anumita variabila, putem folosi functia gettype(). Iata un exemplu:
<?
$variabila_mea=”Salut, sunt o variabila”;
$tip=gettype($variabila_mea);
echo(”Aceasta este o variabila de tip $tip”);
?>

Mai sus am creat o variabila numita $variabila_mea careia i-am dat valoarea ”Salut, sunt o variabila”. Apoi prin functia gettype() am chemat aceasta variabila pentru a afla ce fel de tip este ea. Mai jos am utilizat echo() pentru a afisa tipul variabilei. Pe ecran se va afisa, ’Aceasta variabila este de tip string’.
Faceti un test si pentru $variabila_mea=6

Variabile dinamice
De multe ori este util sa folositi variabile dinamice. O variabila normala se declara:
$variabila = ”salutare”;
Acum sa zicem ca vrei o variabila care sa aiba numele valorii lui $variabila, deci scriem:
$$variabila = ”lume”;
Cu alte cuvinte, mai sus am creat o variabila cu numele $salutare si i-am dat valoarea ’lume’. Ne putem juca cu variabile dinamice la infinit, dar atunci cand s-a ajuns la un nivel mare deja se creaza confuzii iar daca cineva ar dori sa citeasca, pentru a imbunatati, codul scris de tine, atunci nu ar mai intelege nimic.
Exista o sintaxa speciala care se foloseste pentru variabilele complexe si anume incadrarea intre acolade {}:
echo ”Salutare ${$variabila}”; // rezulta: Salutare lume
Atunci cand folosim array-uri o sintaxa ca $$variabila[1] este incorecta pentru ca PHP nu ar stii carui nivel se aplice indexul, de aceea se foloseste expresia: ${$variabila[1]} sau ${$variabila}[1].

Discussion3 comentarii

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.