State of Decay

31

Anul trecut au fost lansate destule jocuri de supraviețuire horror, iar în ultimi ani acest lucru a cunoscut o creștere semnificativă, unele urmând o cale single player, precum How to Survive sau The Walking Dead iar altele fiind masive multiplayer online, precum proaspăt lansatul DayZ. State of Decay este creat de dezvoltatorul Undead Labs ce a promis să livreze cu acest titlu o experiență de luptă cu zombii single player cu un accent pus mai mult pe supraviețuire și pe rolul jucătorului, în timp ce acesta caută un grup de supraviețuitori față de clasica singurătate și lupta împotriva morților vii. Să vedem acum în ce măsură reușește să ne ofere ceea ce dezvoltatorul ne-a promis.

 

Povestea din State of Decay începe cu Marcus Campbell, un tânăr ce pleacă într-o excursie să pescuiască în munți, întorcându-se câteva săptămâni mai târziu cu prietenul său Ed Jones. Din nefericire pentru aceștia, în timpul în care aceștia au fost plecați, apocalipsa zombiilor a venit, iar întreaga țară a fost infectată, devenind Zeds, după cum supraviețuitorii îi vor numi. Drept urmare, cei doi trebuie să exploreze variatele așezăminte din lumea deschisă a jocului, să se întâlnească cu alți supraviețuitori și să încerce să se organizeze pentru o șansă mai mare de a scăpa din zona infectată.State of Decay State of Decay

Din nefericire pentru aceștia, încă una, armata Americană a intervenit pentru a încerca să stăpânească amenințarea, punând zonele din jurul celor doi în carantină, pentru a preveni zombii să infecteze și unele părți ce au scăpat de această apocalipsă. Marcus și restul supraviețuitorilor trebuie să găsească o cale de ieșire din acest infern viu. Implicându-se treptat în multe alte misiuni secundare uneori și cu facțiuni diferite, întreg single player-ul va fi destul de interesant. Un aspect foarte interesant în joc îl ocupă posibilitatea schimbării personajului pe care îl controlezi, luându-i și misiunile pe care acesta le are de îndeplinit.

 

Jocul este un tipic joc la persoana a treia plin cu zombii, permițându-le jucătorilor să folosească arme de lupta corp la corp cât și arme de foc împotriva zombiilor, dar și mai neconvenționalele cocteiluri Molotov sau grenadele, utile împotriva hoardelor de zombii. Sistemul de lupta este decent, iar utilizarea mouse-ului în acestea pare puțin nesigură. Dacă îți vei păstra același caracter pentru o lunga durată, lupta cu zombii va fi din ce în ce mai grea, datorită staminei și vieții limitate din cauza oboselii. Cel mai bine este să ai un prieten lângă tine, la un necaz mai mare, ce se ține scai de tine să-l poți anihila mai ușor, că-ci de, unde’s doi puterea crește.

 

Explorarea lumii este foarte reușită, putând să te folosești chiar și de mașinile ce sunt abandonate în diferite locuri. PE cealaltă parte, vei avea nevoie de câteva lecții de condus înainte de a începe să devi un pilot printre zombii. Inventarul său este dictat de către mărimea rucsacului tău, putând fi aduse multiple modificări în funcție de caracterul cu care joci. Obiectele incuse variază într-o multitudine de arme, dar ai la dispoziție și analgezice pentru a-ți calma durerea și implicit revigora viața, dar și pentru a-ți crește rezistența, dar și elemente ce pot fi aruncate. Elementele de luptă variază de al diferite bâte și crose, dar din păcate toate se degradează în timp, așa că este important să eviți o luptă pe cât posibil. Armele de pildă fac mult zgomot, dacă nu dispun de un amortizor, atrăgând atenția asupra locației tale, și nu vei vrea să atragi atenția tuturor asupra ta

.State of Decay State of Decay

Poți profita de sistemul de ascundere al jocului, atrăgând mult mai puțină atenție asupra ta, ascunzându-te complet în tufișuri și elimina zombii printr-o singură lovitură, silențios, ca și cum nu s-ar fi întâmplat. Dar acest lucru este destul de greoi, uneori fiind nevoit să fi chiar în spatele inamicului pentru a-l putea doborâ dintr-o mișcare. Misiunile din joc sunt variate, la început fiind nevoit să explorezi lumea înconjurătoare, vâna zombii sau asculta diferite frecvențe radio. Unele sunt chiar repetitive, iar în unele cazuri AI-ul jocului își arată limitările, atât sub forma zombiilor cât și a supraviețuitorilor, apărând și unele probleme tehnice.

 

Mecanicile de joc implementate de dezvoltator în State of Decay sunt foarte bune, studioul implementând și un complex sistem RPG, ce oferă diferitelor caractere tot felul de trăsături unice, ce te pot ajuta să supraviețuiești în anumite situații. Pe lângă a juca un rol, vei ajunge să gestionezi un întreg grup de supraviețuitori, vei decide să îmbunătățești diferite locuri din tabără și atribui diferite roluri membrilor. Poți alege dintr-o varietate de opțiuni, precum posibilitatea de a-ți mări tabăra pentru a găzdui mai mulți supraviețuitori, sau poți construi un atelier pentru a vă repara armele și vehiculele căpătate. Relațiile interpersonale sunt de asemenea importante, moralul grupului trebuind să fie mereu ridicat, mergi în mici excursii cu anumite personaje pentru a le scăpa de griji și a va întoarce mai optimiști.

State of Decay State of Decay

GRAFICĂ – 9
GAMEPLAY – 9
POVESTE – 9.5
SUNET – 8.5
State of Decay
Plusuri

+ Bazat pe supraviețuire, managementul resurselor și elemente RPG
+ Lumea open world oferă posibilități nelimitate
+ Conferă un sentiment de nesiguranță și frică
+ Odată ce mor, caracterele rămân moarte

Minusuri

– Câteva din conceptele de bază nu sunt explicate complet
– Povestea interesantă se încheie într-un mod slab
– Glitch-uri ce afectează experiența de joc

Discussion31 de comentarii

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.